This page as PDF

Нечувено уништавање српских споменика на Косову и Метохији од стране Албанаца

Ни у једном граду јужно од Ибра није остао споменик из српске историје. Уништене спомен чесме, спомен плоче, уклоњене све бисте знаменитих српских личности, посечен бор Цара Душана у Неродимљу, срушена зграда руског конзулата у јужном делу К.Митровице… Смета им и Споменик братству и јединству у Приштини.

Албански вандализам уништења свега српског на Косову и Метохији наставља се и данас пред очима читавог света, а то нечувено дивљаштво нико од те међународне заједнице оличене у КФОР-у, УНМИК- у, ЕУЛЕКС-у, ОЕБС-у и другима овде није покушао да заустави, а камоли да санкционише. Албанци, очито је, не желе да виде ништа српско на Косову и Метохији, па из тог разлога искорењују српску историју са овог простора. На слици: Бор којег је у Неродимљу посадио лично цар Срба, Грка и Арбанаса Душан Силни, 1336. године. Преживео скоро шест векова турске окупације, али су га албански сепаратисти уништили 1999. године.

Албански вандализам уништења свега српског на Косову и Метохији наставља се и данас пред очима читавог света, и то нечувено дивљаштво нико од те међународне заједнице оличене у КФОР-у, УНМИК-у, ЕУЛЕКС-у, ОЕБС-у и другима овде није покушао да заустави, а камоли да санкционише. Албанци, очито је, не желе да виде ништа српско на Косову и Метохији, па из тог разлога искорењују српску историју са овог простора.

Од доласка УНМИК-а и КФОР-а, половином 1999. године до данас, Албанци су јужно од Ибра из сваког града срушили и уклонили апсолутно све српске споменике, спомен плоче, спомен чесме, бисте српских знаменитих личности и друга српска историјска знамења.

Тако су Албанци још 1999. године из центра Гњилана срушили споменик Кнезу Лазару, из Обилића споменик Милошу Обилићу, а из Приштине су такође јуна те године срушили споменике Вуку Караџићу, Његошу, Доситеју Обрадовићу, испред свих школа срушене су бисте знаменитих српских писаца, а испред спортског центра ”Боро и Рамиз” такође је срушен споменик народним херојима Бори Вукмировићу и Рамизу Садику.

У центру Урушевца срушен је и поломљен споменик Цару Урошу испред цркве Светог Уроша у центру града. Апсолутно у свим градовима Албанци су порушили све бисте српских историјских личности, као и спомен плоче на историјским објектима.

Колико је осион албански национализам говори и случај више пута покушаног минирања Споменика братству и јединству у центру Приштине који је и данас у бодљикавој жици, али су зато из центра Урошевца прво срушили па уклонили Споменик братству и јединству, што само сведочи да они желе етнички чисто албанско Косово. Албански вандали су јуна и јула 1999. године покушали и рушење Споменика косовским јунацима на Газиместану, али осим мањег оштећења није било веће штете на монументу српске историје.

Етноцид

Од 1999. године до сада, албански вандали су на Косову и Метохији срушили и запалили 155 цркава и манастира, а четири цркве су у потпуности избрисане са лица земље.

Такође у овом периоду, Албанци су на две трећине територије Косова и Метохији у потпуности уништили сва српска гробља и на њима порушили 9.750 споменика, што до сада никада није забележено у Европи.

Колико је рушилачки, дивљачки албански фанатизам на искорењивању свега српског на Косову и Метохији сведочи и рушење и уклањање спомен чесме Кнеза Лазара из центра Гњилана, на сам Видовдан 2009. године. Тако су грађани Гњилана остали без градске воде са чесме у центру града само зато што је била посвећена знаменитом српском Кнезу Лазару који је погинуо у Косовском боју.

Прави злочин према српској историји, али и природи, албански сепаратисти и вандали су починили јуна 1999. године када су посекли бор Цара Душана у Неродимљу код Урошевца, кога је ту лично засадио Цар Душан Силни 1336. године. Горостасни 30 метара висок бор је био под заштитом као споменик природе, али је на свој 663 рођендан те 1999. године посечен и избрисан са лица земље. Још један велики белег српске историје је уништен.

Колико су велики непријатељи према мртвим објектима који имају везе са Србима и Србијом говори случај рушења на парампарчад споменика руском конзулу Николају Шчербини у јужном, албанском делу Косовске Митровице, јуна 1999. године. Руски конзул Шчербина је убијен почетком 1903. године, такође у јужном делу К.Митровице, од стране Албанаца. Да би искоренили руско из овог дела града, Албанци су у потпуности срушили и некадашњу зграду руског конзулата у јужном делу подељеног града на Ибру и на њеном месту подигли тржни центар.

До сада још нико није одговарао за овај нечувени вандализам и дивљаштво албанске заједнице над српским народом, над српском историјом и на српском простору.

Споменик Милошу Обилићу данас је у порти манастира Грачанице.

Споменик Кнезу Лазару данас је у српском селу Шилово.

"Шта је Босна и по` Арбаније?/ Ваша браћа од оца и мајке", писао је велики Његош пре скоро два века. На слици: Срушени споменик Његошу у Приштини 1999. године.

Споменик Вуку Караџићу у Приштини, порушен 1999. године.

Спомен чесма Кнеза Лазара у Шилову. Слична чесма у Гњилану срушена је на Видовдан 2009. године,.

Срби су подигли нови споменик руском конзулу Шчербину у центру северног дела Косовске Митровице.

Зоран Влашковић, 07.03.2012.

5 коментара

 1. Ненад 08.03.2012. у 19:11

  “Прави злочин према српској историји…”, како каже аутор овог невероватно доброг текста који је уз то и документован фотографијама тих злочина, али треба додати прави злочин и према хришћанској и европској цивилизацији.
  Ко само причита овај текст и види ове фотографије треба да се запита шта ће нам та ЕУ кад она није ни прстом мрднула да све те бројне злочине заустави, напротив, подржава их.
  СВАКА ЧАСТ АУТОРУ ВЛАШКОВИЋУ на храбрости, на тексту, на фотографијама, на педантном хронолошком бележењу злочина над српским народом и упорном подсећању на њих! Свака част на свему, јер нам отвара очи сваким својим текстом!

 2. Lune 06.02.2013. у 13:49

  БЕОГРАД-После Ртња о коме је сва светска јавност брујала претходних месеци као места где се виђају ванземаљци и где је сигурно уточиште од (неоствареног) мајанског смака света, још једна српска планина може доћи у центар планетарног интересовања а реч је о Космају, планини надомак Београда. Наиме, ова планинска лепотица осим што је већ деценијама једно од омиљених викенд излетишта Београђана, у себи крије и тајне списе које су ту 1943. закопали немачки војници по наређењу Хајнриха Химлера, вође злогласних СС јединица и десне руке фирера Адолфа Хитлера.
  satana 1 ЕКСКЛУЗИВНО: Нацисти тајне списе за призивање Сатане закопали на врх Космаја!Како је почетком овог месеца објављено на конгресу следбеника Ериха фон Даникена у Њујорку на коме се расправљало о темама окултне и натприродне области, у свету постоји велики број места на коме су нацисти током Другог светског рата вршили окултне експерименте којима је Хитлер са најближим кругом својих сарадника био опчињен. Осим трагања за тајном алхемијског претварања камена у злато и потрагом за светим гралом, Хитлер је сањао да овлада и свим езотеричким тајнама међу које је спадало и призивање ђавола, односно „мрачног гопсодара“ Сатане.
  -Хитлер је велику пажњу поклањао езотерији и сатанистичким обредима и није тајна да је такве обреде и сам вршио у присуству најоданијих људи међу којима је био и Химлер. Као жртве Сатани приношени су заробљеници из логора, јеврејског или ромског порекла а фирер је желео да моћ за своја освајања света добије директно од сатане. Наредио је свим генералима Немачке војске да свуда где се налазе траже списе и тајне књиге које би могле да послуже у сврху комуникације са сатаном и једна таква, очигледно и најбитнија, пронађена је у Француској и потиче из 11 века, каже један од учесника „Деникенових дана“ у Њујорку.
  Не зна се да ли је Хитлер преко те књиге успео да призове Сатану али је већ током 1943, посебно након краха Немаца у Стаљинградској бици, схвативши да је слом трећег рајха немонован, одлучио да све реликвије и езотеричне и сатанистичке списе, склони на сигурно а највреднију књигу, о призивању Сатане из 11 века, склонио је у Србију. По Химлеровим упутствима тајна књига закопана је на врх планине Космај а због чега је баш српска планина одабрана за скровиште сатанистичке књиг није познато, као ни тачна локације коју је Хилмлер после суђења у Нинбергу однео са собом у гроб.

 3. Milica Brkic 23.02.2013. у 15:17

  Ovo je potrebno pisati na engleskom i siriti po tviteru, facebooku, praviti kampanje za ocuvanje … Svet mora da zna za ovo

 4. predrag 24.02.2013. у 09:30

  zna svet sve ovo veruj mi slike im govore samo novac prica

 5. Ненад 27.02.2013. у 20:30

  Милице, сасвим си у праву! Свет ово треба да зна, а и онај мали део који за ове злочине знају, а ћуте, није на одмет подсетити их и пружити им прилику још једном да нешто учине, предузму…
  Посао ширења истине и објављивања текстова на енглеском, уваженог новинара Господина Влашковића, треба и мора да реди државна институција, коју ми нажалост, немамо а и нема изгледа ни воље, да ћемо је некад имати.

Пошаљите коментар

ВАШ КОМЕНТАР

ВАШЕ ИМЕ

МЕЈЛ (неће се објављивати)

ВАШ САЈТ

Напомена: због модерације коментара вероватно је да се Ваш коментар неће појавити тренутно. Нема потребе да поново шаљете Ваш коментар.

Промоција књиге Милорада Вучелића “Има ли овде Срба”

ВИДЕО ЗАПИСИ ФОНДА »

КЉУЧНЕ РЕЧИ